Aktivnosti 3. teka

Gimnazija Ptuj

Dijak Ptujske gimnazije, Adam Veselič, je poslal video o 3. UNESCO ASP teku. Ogledate si ga lahko na YouTube

OŠ Fokovci

  • Učenci OŠ Fokovci so se seznanili z dopingom, ker se do sedaj s tem še niso srečali. AVTORICE prispevka so učenke novinarske redakcije

DOPING IN ŠPORT

KAJ JE DOPING? V različnih literaturah najdemo različne opredelitve dopinga. Slovar slovenskega knjižnega jezika opredeljuje doping kot sredstvo, ki preko mere povečuje telesno dejavnost, zmogljivost. Wikipedija navaja, da so doping nedovoljene snovi umetnega izvora, ki tako fizično kot psihično vplivajo na športnike in njihove dosežke. To so snovi, ki po eni strani povečujejo sposobnosti športnikov, vendar imajo lahko tudi več hudih stranskih učinkov.

KDO GA UPORABLJA? Znano je, da jih uporabljajo predvsem profesionalni športniki. V zadnjih devetdesetih letih pa so takšne snovi začeli uporabljati tudi pri amaterskih športih, kar je zelo zaskrbljujoče.

NEVARNOSTI DOPINGA Snovi, ki jih jemljejo športniki so mnogokrat proizvedene in se prodajajo na črnem trgu, zato je velika verjetnost, da vsebujejo nečistoče. Take snovi lahko povzročijo hude zdravstvene probleme.

UČINKI DOPINGA Tekmovalci, ki uživajo poživila, imajo občutek moči, saj na koncu treninga ali tekmovanja ne čutijo izčrpanosti, kot jo čutijo normalni tekmovalci. Doping povečuje mišično maso, v krvi naraste število rdečih krvnih telesc, ki pripomorejo k večjemu pretoku kisika v mišice.

POSLEDICE DOPINGA Posledice so: infarkt, povečanje krvnega pritiska, nastanek strdkov v žilah, trombozo, razne vrste rakavih obolenj, celo takojšnjo smrt, če je odmerek prevelik.

KOLIKO ČASA IMA ŠPORTNIK VPLIVE POŽIVIL? Če tekmovalec jemlje prepovedane snovi in v kasnejšem obdobju preneha, se lahko še vedno dokaže, da je tekmovalec jemal prepovedane snovi na podlagi DNK.

DOPING NI DOBER ZA ZDRAVJE. TISTI, KI UŽIVAJO PREPOVEDANE SNOVI DELAJO ŠKODO SAMEMU SEBI. Viri: http://sl.wikipedia.org/wiki/Doping http://www.sloado.si/kategorija/sportniki-krsitve-kaj-je-doping http://www.sloado.si/kategorija/nevarnosti-dopinga-splošno http://www.dijaski.net/gradivo/spo_ref_doping_02__predstavitev?r=1 http://www.cosmopolitan.si/samo-zate/dileme-od-sportne-etike-do-dopinga/ Kaja Fartek, Saška Gaal, 8. razred OŠ Fokovci

KAJ JE DOPING? Doping ima več definicij. Slovar slovenskega knjižnega jezika ga opredeljuje kot sredstvo, ki preko mere povečuje telesno zmogljivost. Doping pomeni uporabo substanc ali drugih razpoložljivih metod, ki umetno povečujejo zmogljivost pri športnih dogodkih ali času pripravljanja nanj na način, ki krši športno etiko in škoduje športnikovemu psihičnemu zdravju.

ZLORABE IN VSEPRISOTNOST DOPINGA Temu smo danes vse pogosteje priča prav v vrhunskem športu, vse manj pa za njim zaostaja tudi njegov rekreativni del. V vrhunskem športu gredo v zadnjih letih stvari včasih že celo tako daleč, da se športni dril vse bolj odkrito spogleduje s pravo patologijo, ki se razteza od raznoraznih zlorab pa vse do vse bolj prisotnega dopinga.

STRANSKI UČINKI DOPINGA Na splošno velja, da doping ni prepovedan samo zato, ker mora v športu veljati pravica o enakosti, temveč tudi zaradi želje po preprečitvi hudih zdravstvenih posledic na tekmovalcih. Stranski učinki dopinga so namreč lahko tudi precej hudi. Med drugim prepovedane snovi lahko povzročajo tudi infarkt, povečajo krvni pritisk, povzročajo nastanek strdkov v žilah in trombozo, botrujejo raznim vrstam rakavih obolenj, maščobnim degeneracijam, odpovedim jeter in ledvic ter nenazadnje lahko tudi takojšnjo smrt, če je odmerek prevelik.

ZAKAJ JE DOPING PREPOVEDAN? Doping je prepovedan zaradi nepoštenega tekmovanja (neenaka možnost) in ogroža zdravje. Je neskladen z športnimi načeli in je nenaravno. Zaradi neenake možnosti sili tudi druge k dopingu.

Uporaba dopinga je zelo škodljiva. Viri: http://www.dijaski.net/gradivo/spo_ref_doping_04?r=17 http://www.cosmopolitan.si/samo-zate/dileme-od-sportne-etike-do-dopinga/ Kaja Baša, 8. razred OŠ Fokovci


OŠ Destrnik – Trnovska vas

IZDELAVA PLAKATOV 8. RAZREDA OŠ DESTRNIK – TRNOVSKA VAS
Izdelovale so punce …..
in fantje …..
Ni še čisto končano…sedaj pa k uri tehnike, da pribijemo še palice 🙂
Tako smo ponosno, s plakatom in športnim duhom, korakali po centru mesta Ptuj 🙂
Sodelovalo je skupno 30 otrok, od 1.r – 9.r OŠ Destrnik ter podružnične šole Trnovska vas.
Prijetno utrujeni odhajamo domov! Hvala organizatorjem za prijetno druženje! Se vidimo naslednje leto!

OŠ Miren – podružnica Bilje

Otroci 1. triade so izdelali plakat kaj jim UNESCO tek na Ptuju in tek nasploh pomeni.