Gimnazija Ptuj

POROČILO O IZVAJANJU 1. SKLOPA: O ŠPORTU ZA KULTURO MIRU

1. december, dan boja proti aidsu je bil letos povezan s tematiko našega mednarodnega UNESCO projekta. V organizaciji Dijaške skupnosti so dijaki postavili stojnico z letaki o aidsu ozaveščali dijake o bolezni, ki je v Sloveniji v porastu, opozarjali na varne spolne odnose, brez okužb z aidsom in drugimi spolnimi boleznimi, delili kondome in simbolične rdeče pentljice.
V okviru pouka pa so se dijaki seznanjali s pravico sprejetosti okuženih in obolelih za AIDS-om v aktivno družbeno in športno življenje.

zavodzasport

PREMAKNIMO SVET

PLAKAT

Naslovni plakat: Niko Koderman

Teden globalnega učenja je bil priložnost za opozarjane na globalne izzive in soočanje z njimi. Na Gimnaziji Ptuj smo se usmerili v naslednja globalna področja: revščina, pismenost in otroško delo in kako so povezani s športom in športnimi aktivnostmi razvitega sveta.
Interaktivna razstava je predstavila, kaj je globalno učenje in pozivala etični potrošnji. V aktivnostih tedna so se dijaki srečali s pojmi: otroško delo, sweatshop, pravična trgovina, etična potrošnja, svetovna razporejenost otroškega dela in kršenje pravice do izobraževanja in športa.
Skozi film in kviz »Hitre superge« (objavljen tudi na šolski spletni in facebook strani), so spoznali, kdo je skrit za njihovo jutranjo kavo, za koščkom čokolade, ki si ga privoščijo, in predvsem za športnimi copati, za novo športno majico in kaj lahko storijo, da prekinejo krog izkoriščanja, ki ga vodijo veliki športni koncerni kot sta NIKE in ADIDAS.

Dijaška organizacija Slovenije (DOS) je obeležila svetovni dan dijakov in študentov z opozarjanjem na njihove pravice .Leta 1939 se je pričelo dijaško in študentsko organiziranje v obliki, kot ga poznamo danes. Takrat so nacisti več kot 1200 študentov praške univerze prisilno preselili v koncentracijska taborišča, devet njihovih predstavnikov ubili, univerzo pa zaprli in prostore namenili nemškim okupacijskim silam. Umorjeni so bili, ker so hoteli osvoboditi glas dijakov in študentov, zato je mednarodni študentski svet leta 1941 17. november razglasil za mednarodni dan dijakov in študentov, ki ga obeležuje tudi Dijaška organizacija Slovenije.
DOS je v sodelovanju z Dijaško skupnostjo Gimnazije Ptuj v petek, 16. 11. 2012, postavila propagandne stojnice z namenom opozarjati dijake na njihove pravice ter bonitete, seznanjati z delovanjem in projekti DOS-a, informirati o aktualnostih v dijaški politiki in opominjati na svetovni dan dijakov.

STOJNICA1 stojnica2

DOS in Dijaška skupnost Gimnazije Ptuj sta pripravila brezplačen zajtrk (žemljico, jogurt in jabolko) za vse dijake. Aktivnost usmerja dijake k večji angažiranosti na vseh področjih družbenega življenja in delovanja ter v skrb za enakopravne možnosti.