Srednja vzgojiteljska šola in gimnazija Ljubljana

POROČILO O IZVAJANJU 1. SKLOPA: O ŠPORTU ZA KULTURO MIRU

vzgojiteljska6.jpgV Unescovem projektu sodeluje 2. e razred. Prvi sklop smo izvajali v obliki delavnice – LOV ZA SKRITIM ZAKLADOM. Iskanje zaklada je bil velik izziv za dijake v meglenem, mrzlem in zasneženem dnevu. Skupine dijakov so poiskale pet kontrolnih točk označenih na zemljevidu. Točke so bile v okolici šole (Pot spominov in tovarištva, Gramozna jama). Vsaka skupina je vrisala na zemljevid svojo pot do teh točk. vzgojiteljska1Na kontrolnih točkah so poiskali mapo s svojo barvo in rešili naloge. Naloge so bile povezane z vprašanji:

– kako šport promovira boj za človekove pravice?
Dijaki so analizirali članek o 12. Sahara maratonu, mednarodnem dogodku, ki združuje šport ter podporo narodu, ki se že 37 let bojuje proti maroški okupaciji Zahodne Sahare. Maraton je humanitarne narave, saj je namenjen zbiranju sredstev za humanitarne projekte (zbiranje športne opreme za otroke, zdravila, hrana). (Volarič Darjo, 12. Sahara maraton, Tek plus, avgust/september 2012).

– zgodovine maratona
Dijaki so proučili zgodovino maratona in olimpijskih iger ter vprašanje sodelovanja ženskih športnic na maratonu.

– športa in rasizma
Dijaki so analizirali članek »Znano je, da smo Slovenci ksenofobi«, v katerem je prikazan problem rasne diskriminacije tudi na športnih prireditvah. Dijaki so razpravljali o razlogih za rasistično žaljenje tujih športnikov v Sloveniji.

– navijaške subkulture
Dijaki so analizirali značilnosti navijaške subkulture in ugotavljali razloge, zakaj je nasilje in nasilno obnašanje, značilnost navijaške subkulture.

Dijaki iz vsake skupine so predstavili obravnavano temo in svoje ugotovitve.

vzgojiteljska2 vzgojiteljska3.jpg

Športni zaključek delavnice je potekal z odbojkarsko tekmo med dijakinjami in dijaki ter nogometno tekmo.

vzgojiteljska4.jpg vzgojiteljska5.jpg